Lidmaatschapsinformatie

Hoe word ik lid?

Scouting staat voor uitdaging! Al vanaf 5 jaar kun je lid worden. Als je lid wilt worden van Scouting Duiven mag je eerst 3 keer komen kijken. Je doet dan mee aan alle activiteiten en je maakt voor het eerst kennis met Scouting en met de groep. Mocht je het na 3 keer niets vinden, dan ben je nergens toe verplicht. Vind je het wel leuk, dan word je automatisch lid en mag je iedere week komen. Als je een paar maanden lid bent word je geïnstalleerd en mag je je Scoutfit dragen. Op dat moment hoor je er echt bij!

Wil je lid worden, let dan wel op het volgende

 • Je kunt 3 keer komen kijken, daarna moet je besluiten lid te worden. Word je geen lid, dan kun je niet meer komen; je betaalt dan namelijk geen contributie.
 • Het lidmaatschap gaat in vanaf het moment van inleveren van het inschrijf- en machtigingsformulier en je betaalt vanaf dat moment contributie.
 • Als je lid bent, dan verwacht de leiding dat je er iedere opkomst bij bent. Als je een keertje niet kunt., moet je je altijd afmelden bij de leiding.
 • Als je lid bent, verwachten we dat je zo snel mogelijk een Scoutfit blouse of trui draagt. Een das en tekens draag je pas vanaf het moment dat je bent geïnstalleerd.

Hoe oud ben jij?

Voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn er bij Scouting zogenaamde speltakken.

Weet je het al?

Weet je al of je lid wordt? Download dan het inschrijfformulier. Je lidmaatschap start door het invullen van het inschrijf-formulier en deze te sturen naar de ledenadministratie (secretaris) van Scouting Duiven. Het volledig ingevulde inschrijf-formulier kan ook worden ingeleverd bij de speltakleiding. Je lidmaatschap bij Scouting Nederland start hiermee ook automatisch. Inschrijfformulier Downloaden

Wachtlijst

Soms kun je niet terecht bij een bepaalde speltak, omdat deze al vol is. Je komt dan op een wachtlijst en zodra er plek is, kun je lid worden van de groep. Hieronder staat per speltak (leeftijdsgroep) vermeld hoeveel kinderen er op de wachtlijst staan. Laat je vooral niet afschrikken door de getallen; inschrijven kan altijd. Als je niet meer in aanmerking komt voor je huidige leeftijdsgroep, dan schuif je automatisch op naar een oudere groep. Je komt dus zo snel als mogelijk aan de beurt.

Bevers: 5-7 jaar – geen wachtlijst
Welpen: 7-11 jaar – geen wachtlijst
Scouts: 11-15 jaar – geen wachtlijst
Explorers: 15-18 jaar – geen wachtlijst
Roverscouts: 18-21 jaar – geen wachtlijst

Weet je het nog niet?

Kijk dan even verder op onze site voor meer informatie bijvoorbeeld meer informatie over jeugdlid worden.

Vrijwilliger

Wil je ons helpen maar weet niet precies hoe, kijk dan wat vrijwilligers allemaal kunnen doen voor Scouting Duiven.Lidmaatschapsinformatie

Als je lid wordt van Scouting Duiven word je ook lid van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden: Scouting Nederland. Dat lidmaatschap biedt jou als scout maar ook jouw Scoutinggroep allerlei voordelen.

Wat krijg je voor je lidmaatschap?

 • Als vrijwilliger bij Scouting ontvang je iedere twee weken het e-zine @-scout
 • Jaarlijks een nieuwe, digitale Scoutcard waarmee je kunt profiteren van heel veel ledenvoordeel, waaronder korting op een geselecteerd aantal artikelen in de ScoutShop.
 • Je kunt kamperen op de ruim twintig Labelterreinen van Scouting Nederland.
 • Je bent tijdens Scoutingactiviteiten verzekerd voor aansprakelijkheid en ongevallen.
 • Je kunt voor jezelf en je familie voordelige verzekeringen afsluiten.
 • Je kunt deelnemen aan landelijke evenementen en activiteiten.
 • Je kunt deelnemen aan trainingen en cursussen van Scouting Academy.
 • Je bent automatisch lid van de wereldorganisaties WOSM en WAGGGS, zodat je deel kunt nemen aan internationale evenementen en op Scoutingterreinen in het buitenland kunt kamperen.
 • En nog veel meer! Kijk ook eens op de webpagina over ledenvoordeel.

Huishoudelijk reglement

Als je lid wordt van Scouting Duiven, word je lid van de vereniging Scouting Duiven en binnen de vereniging zijn afspraken gemaakt. Je kunt ze beschouwen als huisregels die zorgen voor onderlinge binding en verantwoordelijkheid, maar ook voor een leerzame en veilige speelomgeving voor kinderen en jongeren. Dat is bij Scouting heel erg belangrijk. Deze afspraken zijn daarom vastgelegd in het huishoudelijk reglement. Op het moment dat je lid wordt van Scouting Duiven, een regio of de landelijke organisatie, is het de bedoeling dat je kennis neemt van het huishoudelijk reglement.


Contributie

Als je lid van een vereniging bent, betaal je contributie. Ook bij ScoutingDuiven. Hoeveel contributie je betaalt, vind je hieronder. Daarnaast is het contributiebedrag ook weer anders als je vrijwilliger bent.

Contributie bij Scouting Duiven

De contributie voor 2024 bedraagt per kwartaal:
(bedragen geldig vanaf 01-01-2024, conform besluit van de algemene ledenvergadering/groepsraad van 23 november 2023):

Per kind: € 32,50 euro

Vanuit deze verenigingscontributie betalen wij de wekelijkse opkomsten, beleef je uitdagende avonturen, ontwikkel jij je en dragen wij de contributie af voor Scouting Nederland. Voor speciale evenementen zoals bijvoorbeeld weekendkampen of het zomerkamp kan een eigen bijdrage worden gevraagd.

Elk jaar (per 1 januari) kan zonder aankondiging een aanpassing van de contributie plaatsvinden ter grootte van maximaal de inflatie correctie. De algemene ledenvergadering (groepsraad) kan daarnaast besluiten tot een grotere contributieaanpassing indien dit wenselijk is.

De contributies worden bij inschrijven altijd automatisch geregeld via een kwartaalmachtiging bij bank of giro. De machtiging is onderdeel van het inschrijfformulier. De contributie wordt per kwartaal vooraf betaald. Restitutie, bij tussentijdse opzegging, vindt niet plaats.

Wanneer uw kind betalend lid is, zal na enige tijd een installatie volgen. U dient voor de installatie zelf een scoutfit (blouse / cap) te kopen. Hierover zal de teamleiding u tijdig informeren.

De benodigde insignes en de groepsdas worden via Scouting Duiven verstrekt tegen een eenmalig bedrag van € 17,50. Deze wordt geincasseerd in het eerste kwartaal waarin het lid is ingeschreven. Via het inschrijfformulier machtigt u de vereniging om ook dit bedrag te incasseren.

Over het algemeen heeft de leiding niets te maken met de contributie. Dit wordt allemaal geregeld door de penningmeester. Bij de penningmeester kun je terecht met al je vragen met betrekking tot de contributie.

Kampgeld

De kampen staan financieel los van de contributie.


Ledenvoordeel

Scouting Duiven is aangesloten bij Scouting Nederland. Als je lid wordt van Scouting Duiven wordt je automatisch lid van Scouting Nederland en daarmee van beide wereldorganisaties WOSM en WAGGGS. De Scoutcard is je lidmaatschapsbewijs. Ieder jaar kun je je nieuwe Scoutcard downloaden en printen vanuit Scouts Online. Als lid van Scouting Nederland heb je vele voordelen in binnen- en buitenland.

 • Op vertoon van je Scoutcard krijg je korting bij het kopen van een geselecteerd aantal artikelen in de ScoutShop. Check voor de nieuwste aanbiedingen www.scoutshop.nl.
 • Je kunt kamperen op de ruim twintig Labelterreinen van Scouting Nederland. Kijk voor meer informatie op www.labelterreinen.nl.
 • Je krijgt met je Scoutcard regelmatig korting op verblijfskosten wanneer je kampeert op Scoutingterreinen in het buitenland.
 • Je kunt voor jezelf en je familie met aantrekkelijke korting verzekeringen afsluiten.
 • Je kunt deelnemen aan (inter)nationale Scoutingevenementen.
 • Je kunt de Scoutcard gebruiken om je te identificeren als scout. Op de Scoutcard staat in het Engels aangegeven dat je lid bent van Scouting Nederland en ook van de wereldorganisaties WOSM en WAGGGS. Zorg dat jij je Scoutcard altijd bij je hebt als je op reis gaat, want je weet nooit wanneer je hem nodig hebt!

Naast je Scoutcard biedt het lidmaatschap van Scouting Nederland je nog meer voordelen. Lees erover op de pagina lidmaatschapsinformatie.

Scoutcard downloaden

Om je Scoutcard te downloaden, ga je naar Scouts Online en log je in. Vervolgens klik je links bovenin op ‘Mijn Scouting’ en vervolgens op ‘Mijn basisgegevens’. Klik rechts onderin op ‘Download Scoutcard’ en dan opent zich een PDF met jouw Scoutcard. Ten slotte kun je jouw Scoutcard printen.


Lidmaatschap beëindigen

Wil je je lidmaatschap bij Scouting Duiven beëindigen? Jammer, maar ook buiten Scouting wachten er vast en zeker nieuwe uitdagingen. Daarnaast zijn er binnen Scouting Duiven voldoende uitdagingen waar je misschien nooit eerder aan hebt gedacht. Kijk bijvoorbeeld eens naar de uitdagende klussen die je kunt doen als vrijwilliger! Help mee bij één van de Scouting Duiven evenementen of draag je steentje bij aan een mooi project. Bekijk het gehele vacatureaanbod en kies een leuke functie.

Ga je een klus doen als landelijk vrijwilliger en wil je stoppen bij Scouting Duiven? Zorg dan dat je daar wordt uitgeschreven als lid. Wil je beide klussen combineren? Dat kan natuurlijk ook. Je krijgt dan een extra functie binnen Scouting.

Lidmaatschap van Scouting Duiven beëindigen

Je lidmaatschap beëindig je door het invullen van het uitschrijf-formulier en deze te sturen naar de ledenadministratie (secretaris) van Scouting Duiven. Het volledig ingevulde uitschrijfformulier kan ook worden ingeleverd bij de speltakleiding. Je lidmaatschap bij Scouting Nederland wordt hiermee ook automatisch stopgezet, tenzij je nog een lidmaatschap hebt op landelijk niveau. Bijvoorbeeld omdat je in het verleden landelijk vrijwilliger bent geweest. Je blijft dan contributieplichtig voor je landelijke functie.

Contributie is verschuldigd tot en met het einde van het kwartaal waarbinnen het lidmaatschap eindigt. Restitutie van contributie is niet mogelijk.

Opnieuw lid worden

Ben je al eens lid geweest van Scouting? Houd dan je oude lidmaatschapsnummer bij de hand, zodat het nieuwe organisatieonderdeel waar je lid wordt je met dat nummer snel weer opnieuw kan inschrijven.

Geen lid of vrijwilliger meer zijn, maar wel betrokken blijven bij Scouting?

Word dan donateur van het Scouting Nederland Fonds en geef Scouting Duiven een steuntje in de rug of zorg ervoor dat een gaaf project eindelijk kan worden uitgevoerd.