fotolijn

De oliebollenacties

In 1964 zijn er al oliebollen gebakken door Scouting Duiven. Er worden een paar duizend oliebollen verkocht. De groep moet wel twee dagen bakken om ze allemaal klaar te krijgen. In 1978 wordt deze actie weer opgepakt, er moet geld komen voor het nieuwe clubgebouw. Er wordt dan de eerste grote oliebollenactie op touw gezet. Er worden 10.000 oliebollen gebakken. Hiervoor zijn nogal wat ingrediënten nodig: 200 kg bloem, 140 liter olie, 8 kg citroenrasp, 50 kg, rozijnen, 70 kg krenten, 60 kg appels, 100 liter melk en 40kg gist volgens het verhaal in de krant. In 1979 stuurt men bestelformulieren mee met het weekblad “Kontakt”. De leden van Scouting Duiven gaan de formulieren huis aan huis ophalen. De actie blijkt een groot succes.

In 1980 zit Scouting Duiven net in het nieuwe gebouw. Daarin mogen geen oliebollen gebakken worden. Geen nood, bij de familie Van Ditzhuizen aan de Woerdstraat hebben ze een grote schuur, dan maar hier bakken. De bezorging gebeurt vanuit de garage van de familie Ariëns aan de Prins Berhardstraat. De actie loopt goed maar de organisatie is geen succes. In 1981 is daarom maar een grote legertent geplaatst bij het Scoutinggebouw. Hierin worden de 14.000 oliebollen en inmiddels ook appelflappen gebakken. De organisatie wordt steeds beter, er is een deegploeg, een bakploeg en een inpakploeg. Alles volgens keurig schema.

Stevast wordt de krant uitgenodigd om te komen kijken bij het oliebollen bakken. Zo ook in 1983. Er wordt geconstateerd dat een hele lading oliebollen zuur is en dit juist terwijl de fotograaf er is. Geen paniek, blijven lachen en doorgaan met inpakken. Later zijn honderden oliebollen uit voorzorg aan de eenden in het park gevoerd.

Daags na het bakken worden de bestellingen rondgebracht. In deze periode is er veel hulp van ouders en familieleden. Niek Neijenhuis en zijn buurman beginnen om 6 uur ’s morgens met het maken van het deeg. Zo’n 100 emmers moeten er gemaakt worden. De ouders van Michiel Huisman hebben jaren de appels geschild, de ouders van Thea Huisman-Bos bakken de appelflappen, de specialiteit van mevrouw Bos en meneer Bos bakt de oliebollen tot groot plezier van de overige. Veel lol is er altijd geweest tijdens de actie. Mevrouw Neijenhuis kookt voor iedereen die blijft eten een goede boerenkoolstamp. Op oliebollen en appelflappen alleen kun je niet leven. De directe organisatie wordt door het bestuur gedaan, voor hen is de oudjaarsviering thuis vaak een opgave, ze zijn bekaf. In 1986 wordt het toch te veel werk, er komt steeds minder hulp en Scouting Duiven koopt de oliebollen in. Dit is een paar jaar gedaan, in 1992 stopt Scouting Duiven definitief met deze actie. Voor iedereen die bij deze actie betrokken is geweest toch jammer, de sfeer is altijd super geweest, maar het kan niet meer.

Zo definitief blijkt definitief niet te zijn. Na een aantal jaren van afwezigheid, staat de oliebollen actie weer volledig op de kaart. Bij Scouting Duiven maar zeker ook bij het MKB en verenigingen van Duiven alsmede bij de inwoners van Duiven. De Scouts organiseerde een aantal jaar gelden alweer een voorzichtige start met een vernieuwde oliebollenactie dankzij een enthousiaste ouder, Wilma van Wijk. In het begin worden de oliebollen gebakken in een aantal frituurpannen maar na een jaar blijkt dit niet genoeg. Er wordt een grotere frituur gehuurd. Helaas stopt de verhuurder zijn bedrijf maar biedt zijn frituur te koop aan. De Scouts nemen deze aanbieding graag aan. Ook wordt er aan het recept gesleuteld en worden vanaf 2019 ook oliebollen gebakken zonder krenten en rozijnen.

Ook afgelopen jaar zijn we weer druk in de weer geweest. Er zijn 4700 oliebollen gebakken. Hiervan zijn er, door Scouting Duiven, ongeveer 300 geschonken aan Thuvine, Liemerije de Droo, locaties van Zozijn en de Wilgenhof.

Zoek en vind!

Het laatste nieuws!

In veilige handen

inveiligehanden tekst

Wij horen bij

Afbeeldingsresultaat voor regio klein gelderland

Scouting Duiven!