4 en 5 mei: vrijheid

Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de herdenking op 4 mei en festiviteiten op 5 mei. Daarnaast zijn jaarlijks ruim 60 scouts tussen de 13 en 18 betrokken bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Elk jaar zetten wij ons als Scouting Duiven samen met Scouting Groessen in bij de lokale Dodenherdenking op 4 mei. Door de omstandigheden van de coronacrisis zal de herdenking in een andere vorm plaatsvinden. Daarmee is de inzet van Scouting Duiven ook anders.

Het Team Vrijheid in Herdenken heeft van enkele Scoutinggroepen ideeën binnen gekregen hoe die andere inzet eruit zou kunnen zien. Die ideeën zijn gebruikt om tot één idee te komen waar alle Scoutinggroepen hun eigen invulling aan kunnen geven. Dit idee is een herdenkingssteentjes actie geworden.

#herdenkingssteentjes

Iedereen draagt een steentje bij aan de herdenking. Iedereen mag zijn steentje op zijn eigen manier beschilderen een naam/boodschap erop zetten mag ook, waardoor het een herdenkingssteentje wordt. De herdenkingssteentjes worden op een centrale plaats verzameld en dan door 1 persoon op 4 mei ruim voor 20:00 neergelegd bij het monument aan de Dort van Medlerstraat.

Scouting Duiven en Scouting Groessen hebben besloten om aan deze alternatieve manier van de Dodenherdenking mee te doen, we hebben hiervoor toestemming van de gemeente Duiven. Alle leden van Scouting Duiven hebben een mail ontvangen met alle details.

Omdat het Nationaal Comité 4 en 5 mei graag jongeren wil betrekken bij de Nationale Herdenking, onderhoudt het al vele jaren een intensieve samenwerking met Scouting Nederland.